Lista aktualności
Dobre z lasu
W piątek, 13 października Uniwersytet Zielonogórski zorganizował uroczystą Sesję poświęconą Jubileuszowi 40-lecia Wydziału Inżynierii Środowiska w Zielonej Górze.
Region lubuski w połowie zajmują lasy, więc wśród bogatej tematyki tej międzynarodowej konferencji zaplanowano również zagadnienia związane z leśnictwem:
- Gospodarka zasobami naturalnymi w ujęciu środowiskowym;
- Gospodarka leśna jako element kształtowania środowiska;
Na tym nie koniec związków nauki z leśnictwem.
Sesja terenowa, zorganizowana podczas rejsu po Odrze byłą okazją do prezentacji zagadnień ochrony przeciwpowodziowej i żeglugi śródlądowej. W przerwie degustowano pieczonego dzika „prosto z lasu”.
Fot.Pyszną dziczyznę serwowali przystojni panowie z Ośrodka „Leśnik” w Łagowie
Degustacja była okazją do promocji projektu „Zdrowa żywność z Polskich Lasów”, którego
głównym celem jest propagowanie żywności pochodzącej z lasów w zarządzie Państwowego
Gospodarstwa Leśnego Lasy Państwowe.